06 13667740 coachaletta@gmail.com
Selecteer een pagina

Ik ben opgevoed in een familie vol narcisten en deze familie was gevuld met vrienden en familieleden die zo gemanipuleerd werden dat de narcisten alle ruimte hadden om hun mishandelende gedrag te uiten. Ik ben het zwarte schaap. 

Ik heb onderzoek gedaan naar gedrag van de narcist en naar het gedrag van zijn of haar slachtoffers en heb zo kunnen vaststellen dat de narcist werkt volgens een vast patroon en ook de slachtoffers zo manipuleert worden dat zij ook reageren op een zelfde soort manier die goed uitkomt voor de narcist. Iedereen is voorspelbaar wat het uiteindelijk makkelijker maakt om als slachtoffer beter te reageren. 

 

Deze stap is eigenlijk de laatste stap. Dit is wat er gebeurt als je de relatie beëindigt. Waarom begin ik met de laatste stap? Deze stap is een waarschuwing. Wat je zeker te wachten staat als je de relatie beëindigt. Niet denken dat het je niet overkomt, het overkomt alle slachtoffers. 

 

Als je een relatie beëindigt met een narcist dan kom je automatisch in een vechtscheiding. 

Het is wetenschappelijk onderbouwd dat aan de basis van een vechtscheiding grote emotionele problemen liggen. Er is bijna altijd sprake van een persoonlijkheidsstoornis, en dus geen of verminderde empathie en een gebrekkig geweten. 

 

Allereerst het belangrijkste : je moet opletten of je veilig bent en als je kinderen hebt, dan moeten deze ook veilig zijn. 

 

Deze fase vereist voorbereiding. Deze fase eist dat je bikkelhard moet zijn. Niet denken dat je toekomstige ex partner het wel netjes gaat oplossen, dat gaat niet gebeuren. In deze fase moet je te werk gaan als Katie Holmes, die gescheiden is van Tom Cruise. Deze hele fase (haar scheiding) is bij haar in totale geheimhouding gebeurd. Ze heeft dan wel een vader die een goede scheidingsadvocaat is, maar Tom Cruise had al enige ervaring met zijn scheiding van Nicole Kidman die hun gezamenlijke kinderen niet meer ziet. 

 

Verzamel bewijsstukken over het gedrag tegen jou en eventuele kinderen. Houd een agenda bij en schrijf ALLES op wat er gebeurt. Houdt documenten bij. Stel geld veilig. Zorg voor een veilige plek om te wonen of zorg voor nieuwe sloten op je huidige woning. Vertel vrienden en familie dat er verhalen over je verteld gaan worden waar jij de kwade persoon bent en vraag ze te vertrouwen op hun eigen ervaring met jou en dit te zien als wat als wat het is; een haatcampagne tegen jou. 

 

De narcist geeft geen cent om jouw gevoel en als hij of zij je niet meer direct kan kwetsen dan begint de haatcampagne. Hier worden de vrienden en familie, ook je eigen kinderen, tegen je op gezet. Je hebt waarschijnlijk wel meegemaakt dat je in gezelschap geprovoceerd werd door de narcist. En ook gereageerd hebt. Je bent zeker weten al een hele tijd geprovoceerd en je reageert ook best heftig. Wat een normale reactie is, maar de narcist gebruikt jouw reactie om de rest te laten zien waar hij of zij nu mee te maken heeft. Daarom moet je altijd zorgen dat je je eigen reactie en gevoel niet laat meespelen. Dit is onderdeel van het scenario van de narcist. Ze weten hoe ze een reactie kunnen uitlokken op een manier waar jij er niet goed vanaf komt. 

De zwartmakerij tegen jou is heftig. Er worden verhalen over je verteld maar nooit de hele geschiedenis die hieraan vooraf is gegaan en de reden waarom je bepaalde dingen doet of zegt.

 

Kom je in een scenario waar rechtszaken nodig zijn, wees voorbereid dat deze uitgemolken zullen worden. Over alles wordt een rechtszaak aangespannen of er worden diverse behandelingen nodig. 

In het geval van kinderen en een ouderschapsplan, plan alles tot in detail. Tot het 18e levensjaar van het kind. 

 

Deze tijd is voor jezelf ook heel verwarrend omdat je het in eerste instantie het echt niet begrijpt. Je ziet gewoon niet goed wat er gebeurt omdat je zelf zo niet bent. Ook al denk je echt dat het jou niet gaat overkomen, het gebeurt echt. Dit is ook helemaal voorspelbaar. Overal in de wereld willen de slachtoffers NIET geloven dat ze in zo’n situatie zitten, het gebeurt echt. 

 

Waarom doen narcisten dit eigenlijk? 

Narcisten zijn bang, bang dat de wereld door heeft hoe ze echt zijn. En om hun imago te beschermen gaan ze ver. Heel ver. Kinderen worden pionnen om tegen de andere ouder op te zetten. Afspraken over en met kinderen worden niet nagekomen, kinderen worden beloftes gedaan en deze worden niet nagekomen. Het gaat er niet om dat een kind gekwetst wordt , het gaat erom dat de andere ouder in de problemen komt. Dat er een lijntje van macht gespannen blijft tussen jou en de narcist.

Een andere reden is ook om je alleen te laten voelen. Dat niemand je meer gelooft. Ze willen de eerste klap uitdelen voordat jij dat kan doen. Het is wederom een vorm van manipulatie. Ze willen dat jij echt slecht uit komt te zien en dat zij superieur zijn boven jou. 

De volgende reden is dat ze de eerste klap willen uitdelen. Voordat jij hen kan raken. Liever jou in de goot dan dat er maar iets bekend wordt over hen. 

 

Reageer altijd met kracht en rust. Dit laat zien dat jij sterker bent en je niet laat intimideren. Bewaar je waardigheid en je gedraag je netjes. Vooral als je in het openbaar bent. Dit gaat allemaal tegen je gebruikt worden. Geef ze geen reden om tegen je te gebruiken. 

 

Regels en wetten gelden niet voor narcisten. Afspraken kun je niet maken met narcisten. Maar o wee, als jij je niet aan de regels houdt. Dan is de wereld te klein. Wees hierop voorbereid. Volg je gevoel en als het niet goed voelt, doe het niet. Ook al zegt iedereen dat je het wel moet doen of dat het niet zo erg is. 

 

Een narcist heeft geen empathisch vermogen. Ze kunnen net doen alsof, maar het echte gevoel is er niet. Ze nemen geen verantwoordelijkheid voor hun eigen gedrag en hier gebruiken ze de gaslighting techniek voor. Gezamenlijke oplossingen zijn niet mogelijk omdat ze geen compromis willen sluiten. Ze zijn niet zelfbewust over hun eigen gedrag en gebreken. En ze willen niet dat jij een grens aangeeft. Zij mogen wel een grens aangeven, voor alles wel, maar jij hebt geen recht op grenzen. Je wordt hierin niet gerespecteerd. 

 

Zorg dat je je kracht weer terug krijgt. Iedereen die slachtoffer is van een narcist zal het gevoel herkennen dat je helemaal op bent. De constante verwarring waar je in hebt geleefd is uitputtend. Geestelijk en lichamelijk ben je leeg. Zorg voor de juiste mensen om je heen. Die je steunen en je aanhoren en je geloven. De meeste mensen zullen je niet helemaal geloven, dit komt  omdat de narcist zich voor de buitenwereld altijd netjes heeft gedragen. Maar jij hebt het monster meegemaakt. Het zijn echt wolven in schaapskleren. Laat je niet gek maken. Ook al betekent dat dat je mensen zal verliezen. Jouw verhaal klopt echt wel! 


Het leven is een afscheidstournee. Zodra we geboren worden beginnen we te leven richting ons afscheid. Ons afscheid van het leven. Dat is een zekerheid die wij allemaal hebben, we gaan op een dag dood. 

 

Het enige wat wij allemaal niet weten is hoe lang ons afscheidstournee gaat duren. Wat we wel kunnen doen in de tussentijd is zoveel mogelijk genieten. Hoe dat genieten eruit ziet is voor iedereen anders. De één geniet optimaal van de hele dag shoppen en de ander kan je niet blijer maken dan de hele dag met de hengel langs de slootkant naar de dobber te staren. 

 

Het gaat erom dat je tijd hier beperkt is. En dat je begrijpt dat vandaag geen generale repetitie is voor morgen, tenzij je oefent voor een toneelstuk. Maar als je vandaag mee mag maken, probeer dan vandaag van belang te laten zijn voor jou. Doe wat jou blij maakt zolang jij een ander hier niet mee schaadt. Is ook een belangrijk punt, niemand schaden!

 

Soms heb je van die dagen dat je nadenkt over je dag en denkt: wauw, als vandaag een film was dan heb ik de slechtste rol van mijn leven gespeeld. Liever geen herhaling van deze aflevering. Maar daar staat tegenover die dag dat je denkt: ik moet even mijn mooiste outfit aan gaan doen want ik weet zeker dat dit een Oscar gaat winnen. 

 

Maar als jij je beseft dat je afscheidstournee nog lang kan duren, geniet dan zo veel en zo vaak als maar kan. En geniet ook van de kleine dingen in het leven. Ikzelf kan mij heerlijk vermaken met wolken kijken. Gewoon liggen op je rug en kijken naar de wolken die voorbij komen. Je ziet soms fantastische dingen of hoofden in een wolk. Kost niets maar samen met anderen kan het heerlijk vermaak zijn. 

 

Mijn advies voor elke dag: start elke dag met de beste versie van jezelf in wat jij je mooiste outfit van die dag vindt, het zou zomaar een Oscar waardige dag kunnen worden. Geniet van vandaag!