06 13667740 coachaletta@gmail.com
Selecteer een pagina

Ik ben zelf overlever van narcistisch misbruik. Narcisme is overal over de wereld hetzelfde. Ze gebruiken allemaal hetzelfde scenario en overleveraars  reageren ook hetzelfde. Het verschil in de afloop zit in de overlever. 

Informatie en kennis zijn macht als je te maken hebt met een narcist. Daarom het scenario van de narcist. 

 

De eerste stap na de kennismaking. Het feest kan beginnen! Je prins of prinses op het witte paard is gearriveerd. Het is achteraf gewoon een papier-maché model maar à la, daar letten we in eerste instantie niet op. Love is in the air en dat is altijd prachtig. 

 

Voor de narcist is deze fase heel erg belangrijk. Hij of zij bepaalt hier ook waar jij de grens trekt. Deze grenzen laten de narcist merken of jij überhaupt grenzen hebt en waar deze liggen en of deze te overschrijden zijn. Het geeft ze ook een goed beeld hoe erg ze je uiteindelijk kunnen misbruiken. Lovebombing is een fase die steeds terug kan komen. Op het moment dat ze doorkrijgen dat jij wilt vertrekken uit de relatie zal de lovebombing fase weer beginnen. 

 

Lovebombing is een overdreven liefdevol gedrag als manipulatietechniek. Het is eigenlijk het idealiseren van zichzelf. Het doel van lovebombers is om op deze manier de controle te krijgen over de emoties en de acties van zijn of haar partner. Deze controle wordt eerst gekregen door je verliefd te laten worden op hen. En zo ook de controle over de emoties. 

Waarom werkt het eigenlijk zo goed? Liefde en aandacht  is hetgeen we allemaal willen en nodig hebben. De meesten zoeken naar liefde en aandacht. Als het beoogde slachtoffer een overdreven hoeveelheid liefde en acceptatie ontvangt, dan is het ook niet moeilijk om te zien waarom de angst om dat kwijt te raken zo groot wordt. 

 

Narcisten zijn experts in het manipuleren om zo de controle over hun slachtoffer te krijgen. En het gaat zo methodisch dat je niet eens in de gaten hebt dat het gebeurt. 

Ze weten hoe ze je langzaam kunnen afbreken en vernielen alles wat jou uniek maakt. Het is bijna alsof je wordt uitgewist. Je begint te voelen dat je jezelf kwijt raakt. Je begrijpt niet wat er gebeurt, je weet alleen dat je jezelf heel erg in de war voelt en je weet niet goed meer wat je doet. Je voelt je overweldigd, niets heeft nog zin en je voelt je steeds meer verloren. Ze bespelen je zo dat je het misbruik steeds beetje bij beetje gaat accepteren. Beetje bij beetje gaat alles om hen draaien en minder om jou en je wordt steeds meer onderdanig om aan hun vragen en eisen te voldoen. 

Dit is gedaan met de bedoeling om controle over je te krijgen. Ze willen niet dat je je goed voelt over jezelf zodat je misschien uit de relatie stapt en ze hun narcistische aanvoer kwijt zijn. 

Het is moeilijk te accepteren maar ze doen dit moedwillig. Dat is gewoon de manier waarop ze werken. Ze zoeken geen liefde bij je, alleen een manier om de controle over je te krijgen. 

 

De cadeautjes kunnen al vroeg in de relatie beginnen om je te overtuigen om je aan elkaar te binden, cadeaus kunnen worden gebruikt tijdens een meningsverschil, als manier om je te laten weten dat jij niet dankbaar bent en fout zit. 

 

Complimenten worden vaak gegeven en voelen vaak overdreven of onoprecht aan. Ze worden vaak gegeven voordat een gunst wordt gevraagd. Het compliment kan ook worden gegeven om complimentjes voor zichzelf te vissen. 

 

Vaak wordt er ook gepraat over een toekomst samen in een veel te vroeg stadium van de relatie. 

 

Dit zijn allemaal red flags dus je moet nu op je hoede zijn. 

 

Hier zijn zeven red flags dat je nieuwe relatie bezig is je te love-bomben

  1. De stappen in je relatie gaan veel te snel. Er wordt al vroeg in de relatie gesproken over trouwen, samenwonen en kinderen. Liefde heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Let goed op als er grote daden van liefde getoond worden.
  2. Ze gedragen zich alsof ze je grote redder in nood zijn. Mensen met de juiste instelling die je ergens mee helpen maken er niet zo’n groot gebaar van. Narcisten moeten vaak laten zien hoe geweldig zijn dat ze dit voor je hebben gedaan, het draait meer om hen dan om degene die hulp nodig had.
  3. Ze verdraaien hun woorden als later blijkt dat ze toch niet zo geweldig overkomen als ze eerst hadden bedoeld. Het gaat hen meer om hun imago dan over het feit dat ze authentiek overkomen. Ze zullen hemel en aarde bewegen om hun eigen woorden te ontkennen of verdraaien.
  4. Ze zullen je constant herinneren aan de slechte tijden die je eens hebt meegemaakt. Normaal denkende mensen zijn geïnteresseerd in je goede en slechte tijden en zullen niet constant en opzettelijk je vervelende verleden naar voren brengen. 
  5. Ze behandelen mensen die ze minderwaardig vinden ook minderwaardig. Let goed op hoe ze omgaan met obers en caissières. gedragen ze zich onbeleefd of behandelen ze ze als een minder persoon? Praten ze kritisch over deze mensen of over wat ze bereikt hebben in hun leven? 
  6. Je hebt een gevoel dat er iets niet klopt. Geven ze complimenten over dingen die gewoon niet kloppen? Begrepen ze de hint niet toen je “nee” zei? Als en wanneer het niet goed voelt, volg je instinct en ga snel je leven zonder deze persoon. 
  7. Ze vergelijken je met een ex-partner. Ze vertellen je hoe slecht en gek de ex was en dat ze op het einde van de relatie de ex haten. Ze vertellen dat de ex vreemd is gegaan en nog meer slechte verhalen waar waarschijnlijk niets van waar is maar zeggen niets over wat ze zelf de ex hebben aangedaan. 

 

De grote Lovebombing fase stopt uiteindelijk en dit verward enorm. 

 

Je weet niet wat er is gebeurd met de persoon waar je verliefd op werd. Je hebt het gevoel dat ze heel erg veranderd zijn en je wilt weten wat jij verkeerd hebt gedaan. Dit komt waarschijnlijk omdat de narcist al doorgaat naar de volgende stap en gestopt is met het Lovebombing. Ze hebben door dat jij ook maar een mens bent met menselijke fouten. En dit heeft hun onvolwassen beeld van jou vernietigd en ze voelen zich bedrogen. Jij bent verward en probeert van alles om het maar weer goed te krijgen maar niets lijkt te werken. Je begint aan jezelf te twijfelen en ook aan je eigen waarneming van dit leven. De narcist zal nu al bezig zijn met gaslighting en manipuleren en waarschijnlijk denk je nu dat je gek aan het worden bent en dat jij schuldig bent aan deze situatie. 

 

Heb je doorgehad dat op het moment dat je verliefd werd en hier comfortabel mee om gaat , dat dit het moment is dat het emotioneel misbruik gaat beginnen. Vanaf dit moment zal je de rest van de relatie bezig zijn om de soulmate terug te krijgen zoals ze zich eerst voordoen.