Als je begint met je herstel en gaat werken aan de twee punt 1 versie van jezelf dan ben je druk bezig met het vullen van je hoofd met nieuwe overtuigingen. Fantastisch proces, alleen je hoofd zit al vrij vol met je oude overtuigingen. Die kan je niet zomaar weggooien. Die moeten plaatsmaken en dat gebeurt door herstel via therapie of andere soorten hulp.
Vaak geven mensen op met hun herstel naar de twee punt 1 versie van zichzelf. Dat komt voornamelijk door het proces van ruimte maken en de ellende, trauma die je had opgeslagen in je hoofd, in je lichaam. Om wederom met je trauma geconfronteerd te worden terwijl je zo goed bezig bent met herstel is het vaak zo teleurstellend voor mensen dat ze terugvallen in de ellende. Ze geven het herstel op. Dus waarom doorgaan?
Dat zal ik uitleggen. Zie je trauma als een stel pingpongballen. Die zitten in een glazen pot, in het echt dus in jou. Als jij gaat herstellen van trauma dan stop je goede dingen in jou. Deze goede dingen zien we nu als water. Je gooit dus water in de glazen pot met pingpongballen. Wat gebeurt er dan? De pingpongballen gaan drijven en drijven naar boven. Vandaar dat je je problemen weer naar boven voelt komen als je bezig bent met je herstel. Geef nu niet op.
Als je nu stopt dan blijf je hangen in je problemen en ga je, omdat mensen nu eenmaal de makkelijkste weg kiezen, weer terug naar je problemen.
Als je nu door blijft gaan met je herstel, dus water blijft gieten in je glazen pot, dan zal er op een gegeven moment een pingpongbal uit de pot vallen omdat er ruimte gemaakt moet worden. Die ruimte blijf je dus vullen met positieve energie, informatie en alles wat je maar helpt om bij je twee punt nul versie van jezelf te komen. (Drank en drugs vallen daar niet onder en alle andere stimulerende of verslavende acties ook niet.)
Zie jezelf als Nederland. Wij hier in Nederland zijn omgeven door dijken. Die dijken houden het water tegen. Als er ergens een dijk doorbreekt dan gooien we zandzakken neer om het water weg te leiden van ons huis en wat dan ook wat we willen beschermen.
Als jouw glazen pot vol zit met goede dingen dan wil je niet dat iemand je glazen pot kapot gaat maken. Dus jij maakt een stevige dijk oftewel je creëert een grens. Dat is hoe het eruit ziet als je het goed voor elkaar hebt, als je goed hersteld bent. Een mooi mens met een duidelijke grens.